ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Σε απόσταση 10 χλμ. από το Μουζάκι και 40 χλμ. από την Καρδίτσα συναντάμε τη Βατσουνιά. Χτισμένη σε υψ. 430 μ., αραιοκατοικημένη και πνιγμένη μέσα σε δάση από καστανιές, έλατα και δρύες και ανήκει στο Δήμο Μουζακίου.

Το βασικό εισόδημα των κατοίκων εξασφαλίζουν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Γίνεται εκτροφή αιγοπροβάτων βοοειδών και χοίρων.

Το χωριό διαθέτει εξαιρετικό πόσιμο νερό, το οποίο σύμφωνα με χημικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Ήδη λειτουργεί και εργοστάσιο εμφιάλωσης !

Η Κοινότητα Βατσουνιάς μαζί με πολλούς κατοίκους ίδρυσε την Κοινοτική Επιχείρηση Λαϊκής Βάσης, Υδροηλεκτρική α.ε., για την εκμετάλλευση των νερών της περιοχής και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 600 KW, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα νερά για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεών της. Το προϊόν (ηλεκτρική ενέργεια) αξιοποιείται άμεσα με την πώληση του στη ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν σημαντικά έσοδα που χρησιμοποιούνται για την βιοτική ανάπτυξη της Κοινότητας. Επιπλέον, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Η παραγωγή ενέργειας προέρχεται από τη χρήση ανανεώσιμης πηγής και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Αντιθέτως, προάγεται η εξοικονόμηση ενέργειας για την εθνική οικονομία, αφού η ΔΕΗ μειώνει την κατανάλωση εισαγόμενου καυσίμου που χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Για την ιστορία του χωριού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες είναι ελλιπείς. Η ίδρυση του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πολύ κοντά στον οικισμό, στη θέση «Παλιοκκλήσι», τοποθετείται το βασίλειο των αρχαίων Σελών. Στους νεότερους χρόνους μαρτυρείται πως γύρω στα 1800 έγιναν πολλές μάχες στην περιοχή. Στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, ο πληθυσμός του οικισμού ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς μετοίκησε εδώ ομάδα ατόμων από τα χωριά της Κόνιτσας της Ηπείρου.

Ο ποταμός Πάμισος δροσίζει το χωριό, καθώς διέρχεται από το κέντρο του οικισμού και εκβάλλει στον Πηνειό. Η παρόχθια βλάστηση είναι πλούσια και η ορνιθοπανίδα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τρεις είναι οι πηγές στην περιοχή της Βατσουνιάς, μία όμως από αυτές, η πηγή «Σκλήθρο» είναι εύκολα προσβάσιμη. Οι άλλες δύο πηγές, «Σάμη» και «Γκούρα», δύσκολα προσεγγίζονται. Αξίζει κανείς, πεζοπορώντας μέσα από γραφικά μονοπάτια ή μέσω ενός αυτοκινητόδρομου καλής κατάστασης, να επισκεφτεί το δάσος 7.000 στρμ. με δρύες, έλατα και καστανιές. Η θέα προς το θεσσαλικό κάμπο είναι μαγευτική από τις κορυφές «Καραβούλα» και «Τύμπανος• (υψ. 2.000 μ.), όπου σύμφωνα με τοπικό θρύλο πολύ παλιά, πριν εκατομμύρια χρόνια, δένανε εκεί καράβια. Αρκετά καλές είναι και η χλωρίδα και πανίδα των δύο κορυφών.
Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι τα σκευιικά μνημεία της Βατσουνιάς. Η εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας προσελκύει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη, αφού η ίδρυση της στη θέση «Παναγιά» τοποθετείται χρονικά στο 16ο αι. και το εσωτερικό της είναι κατάγραφο από τοιχογραφίες. Εξίσου αξιοπρόσεχτος είναι ο ναός του Αγ. Νικολάου, βασιλική με κίονες, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και χτίστηκε το 1900. Επίσης, ο ναός του Αγ. Παρθενίου, όπου τελείται και το θρησκευτικό πανηγύρι.